, ,

Chakraer

Af Tiia Kotkas

Jeg er fascineret af den gamle, indiske viden om chakraer. Jeg oplever, at der ligger stor indsigt i den måde, som chakraerne beskriver alt det, som vi mennesker/livet indeholder.

Hvad er chakraer?
Chakraerne er kraftfulde energicentre i vores krop, omkring rygsøjlen. De samler og fordeler energi i vores krop. (Der er vist ingen, som kan bevise, at de er der, men de er en væsentlig del af forståelsen af mennesket og livsenergien (prana) i yogaen.)

Chakraerne svinger og vibrerer med forskellige frekvenser og har stor indflydelse på vores velbefindende.

chakras workshop d. 6.10.Chakraer kan være over – eller understimulerede, i balance eller ubalance, mere eller mindre åbne eller lukkede. De påvirker måden, vi har det på – energimæssigt, fysisk og mentalt både på et indre plan, men også på det ydre plan ift. hvad der kommer til udtryk i vores ord, handlinger og valg.

Vi kan balancere vores chakraer (og dermed vores liv) med yoga, meditation, visualisering, natur, bevidst brug af farver og dufte, berøring – og generelt: Et liv som passer til og støtter de forskellige chakraer…

De vigtigste 7 chakraer er:

Rod chakra –jordforbindelse

Element: Jord

Har at gøre med: Fysisk velvære, overlevelse, tryghed, sikkerhed, jordforbindelse, mad, penge, familierelationer, basale instinkter og behov, følelsen af at høre til.

Ubalance: Angst, frygt, usikkerhed, mistro, depression, aggression, følelse af at ikke høre til (på jorden), materialisme.

Kropsdele: Ben, hofteområdet, lænd, underliv, iskias, åreknuder, hæmorroider, testikler, æggestokke, endetarm.

Hara chakra – seksualitet, kreativitet, sensualitet

Element: Vand

Har gøre med: Lyst, spontanitet, livsglæde, seksualitet, nydelse, tilfredshed, kreativitet, relationer, sensualitet, kreativitet, at få børn.

Ubalance: Afhængighed, manglende lyst, korte relationer, angst og usikkerhed, skam, materiel kompensation med ting, penge, social og økonomisk magt, dominerende tendens i kærlighedsforhold, seksuel utilstrækkelighed.

Krop: Kønsorganer, bækken, nyrer, kropsvæsker.

Solar plexus – power center

Element: Ild

Har at gøre med: Selvværd, styrke, følelser, at stole på sin egen fornemmelse, grænser, at have sin plads i livet, vitalitet, beslutsomhed, kontakt til andre mennesker, indre lys, fordøjer de to lavere chakras lyster.

Ubalance: Rastløshed, angst, vrede, selvoptagethed, angst for at tage ansvar for eget liv eller for andre som ikke selv er i stand til det, stress, svært at træffe valg, manipulation.

Krop: Mave, stofskifte, nyrer, lever, ryggens midte, fordøjelse, overfølsomhed, spiseforstyrrelser, kvalme.

Hjerte chakra – hjerte center

Element: Luft

Har at gøre med: Uselvisk kærlighed, empati, glæde, indre ro, medfølelse, taknemmelighed, balance og for at forene det ubeviste med det bevidste.

Ubalance: Følelsesmæssig forladthed, vanskelighed ved at tilgive, bitterhed, vrede, angst, jalousi, forsvar.

Krop: Hud, hjerte, kredsløb, lunger og luftveje, skuldre, ribben, bryst, mellemgulv og spiserør. Relaterer  til alle typer hjerte -og kredsløbssygdomme, astma, allergier.

Hals chakra – kommunikations centeret

Element: Æter

Har at gøre med: Kommunikation, udtryk, integritet, autencitet, kreativitet.

Ubalance: Lytter ikke til andre, ikke siger hvad man vil, hvis ting holdes tilbage/ noget “sluges” – som følelser, ideer, sorg, vrede, glæde.

Krop: Skjoldbruskkirtel, spiserør, luftrør, mund, hals, svælg, tænder.

Pande chakra -det tredje øje

Har at gøre med: Intuition, det tredje øje, visdom, fantasi, inspiration, mystiske oplevelser.

Ubalance: Forvirret, ikke ser det store hele, giver problemer med at træffe beslutninger og ubalance kan vise sig som angst for, at handle i overensstemmelse med det som man føler.

Krop: Øjne, øre, pineal kirtel og hypofyse, hovedpiner og migræner.

Krone chakra – skabelse

Har at gøre med: Skabelseskraft, væren ét med det hele, det højeste bevidsthed, velsignelse, kosmisk energi/guddommelighed/åben til universets visdom.

Chakraet samordner og forstærker aktiviteterne for alle øvrige centre. Chakraet har at gøre med udvikling af overordnet accept af ens liv og følelsen af mening, og handler om udvikling af personlige holdninger, værdinormer og etik.

Ubalance: problemer med at hvile i sig selv, acceptere roen og føle sig tilpas i roen. Man er ikke i stand til at se større mønstre og linjer i ens liv så livet kan føles meningsløst og medføre mangel på tillid til, at give sig hen til det naturlige, som livet tilbyder hvorfor der hele tiden søges impulser.

Krop: Nervesystemet, muskler, skelettet.

Så kort sagt: De tre nederste chakraer står for det ubevidste, det “dyriske” og følelserne i den indre verden. De tre øverste står for det bevidste, det intuitive og den “højere” verden. Det midterste, hjertechakra, står for balance imellem kvaliteterne fra de nederste og øverste chakraer.

Vi består af det hele. Ønsker man mere balance i livet, må man efter min mening gå efter balance imellem de mange aspekter, som chakraerne så fint beskriver og repræsenterer.

Og det er en spændende rejse, som varer hele livet 🙂